Hogyan zajlik egy divatfotózás?

A divatfotózás a portréfotózás mellett az egyik kedvencem. Nagyon örülök, amikor újabb márkákat ismerhetek meg, izgalmasnak találom megismerni a történetüket, a márkák mögött álló alkotókat.

Az alábbiakban összeszedtem néhány gyakorlati tudnivalót arra az esetre, ha felmerült benned, hogy szeretnél egy divatfotózást, és engem kérnél fel, mint fotóst. A korábbi divatfotós referenciáimat pedig erre a linkre kattintva tekintheted meg.

Milyen típusú képeket tudunk készíteni?

Először is érdemes átgondolni, hogy milyen célra szeretnéd használni a fotókat. Ha webshopra, katalógusba szeretnéd feltölteni őket, mindenképpen érdemes termékfotókat is készíteni. Ezeket elkészíthetjük modellen, viselés közben, vagy pedig szimplán magáról a termékről. Lényeg, hogy a fotó fókuszában a termék álljon. Nem muszáj ezeknek a fotóknak sem unalmasnak lenniük: néhány izgalmas dekorációs elemet is belecsempészhetünk, vagy mozgásban is bemutathatjuk a termékeidet.

Monik termékfotózás

Ha magazinokba, social mediára, cikkekhez szánod a képeid, érdemes egy kampányfotózást is szervezni. Ezek a fotók inkább hangulatot, életérzést adnak át, a termékeid mögött rejlő inspirációt, és kevésbé a termék van a képek fő fókuszában. Ebben az esetben igazán szárnyalhat a fantáziád: mind a helyszínt, mind a kellékeket, modelleket, sminkeket és frizurákat, pózokat illetően.  A fotók lényege, hogy átadják a tervező személyiségét, és azt, hogy milyen érzést szeretne átadni a termékei viselőinek. Természetesen a  megvilágítás sem okoz gondot, hiszen ilyen esetekben a megfelelő eszközökkel együtt érkezem a helyszínre.

vogue fashion editorial budapest photographer
Monik kampányfotózás

Mennyi időt kell egy divatfotózásra szánni?

Ezt a kérdést nehéz megválaszolni: főként a befotózandó termékek és beállítások számától függ. Alapvetően lookbook készítése során 1 óra alatt 5-6 szettet szoktam befotózni, míg a kampányfotózások alatt 1 óra 2-3 szett befotózására elegendő, hiszen ilyenkor több részlet- és hangulatfotót is készítünk. Így ezekkel a nagyságrendekkel tudsz kalkulálni. 

Hogyan válasszak helyszínt?

Akár egészen extrém helyszínjavaslatokat is bedobhatsz, szívesen segítek az ötletelésben és a helyszínek előnyeinek és hátrányainak összehasonlításában. Természetesen mindenképpen érdemes a fotózás előtt a helyszínnel is egyeztetni a legfontosabb tudnivalókról. Amennyiben a termékek sérülékenyebbek, érdemes inkább beltéri helyszínt választani vagy stúdiót bérelni. Nem feltétlenül szükséges azonban a megszokott dolgokhoz ragaszkodni: menyasszonyi kollekciót nem csak kastélyban lehet fotózni, hanem akár egy trópusi hangulatú arborétumban vagy egy modern enteriőrrel rendelkező hotelben!

Monik kampányfotózás a vácrátóti arborétumban

Hány modell legyen?

Szintén a fotózásra váró termékek számától függ, hogy hány modellre van szükséged. Ha nagyon sok a terméked, izgalmasabb (és haladósabb is) ha legalább két modelled van. Webshopokra szánt termékfotók esetében vannak, akik szeretik az egyöntetűséget, így inkább ugyanazon a modellen fotózzuk be az összes terméküket.

Monik Bridal kapmányfotózás a Nordix stúdióban

Mire kell még ezen felül gondolni?

A sminkesen, fodrászon, fotóson kívül sokszor nagyon jól tud jönni, ha van egy segítő, aki a modellek öltöztetésében, a pózok ellenőrzésében,  a kellékek használatában tud segíteni. 

Érdemes a fotózást jóval a kampány tervezett megjelenése előtt elkezdeni szervezni, hiszen több szolgáltatónak kell közösen egy megfelelő időpontot találnia, illetve a fotók utómunkája is időt vesz igénybe. Ezen kívül az egészen apró részletekig át kell gondolnod, hogy mire lesz szükséged a fotózás során, a kellékektől (cipő, biztosítótű, stb.) kezdve a stáb tagjaiig és feladataikig.

kollekció kampányfotózás budapest
Héria Enamel termék- és kampányfotózás a stúdiómban

Összefoglalva a tippjeim divatfotózás előtt állóknak:

  1. Légy kreatív! Választhatsz különlegesebb dekorációkat, kiegészítőket, sőt helyszínt is! Lényeg, hogy a saját és márkád személyiségét adják vissza az elkészült képek.
  2. Fogalmazd meg, mi a célod a fotókkal, illetve hogy milyen hangulatot, életérzést szeretnél visszatükrözni velük!
  3. Kulcsfontosságú a szervezés! Kezdd el időben, és egyeztess minden fontos résztvevővel, gondold át az apró részleteket is!

Ha felkeltettem az érdeklődésed, keress bátran az elérhetőségeim egyikén és egyeztessünk a terveidet illetően!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail címet.