A mai blogbejegyzésben egy olyan területről hoztam nektek egy rövid összefoglalót, amelyről viszonylag ritkán posztolok, de mégis nagyon ‘hálás’ része a munkámnak: ez a gasztrofotózás, avagy ételfotózás.

Az ilyen jellegű fotók elkészítését elsőre  könnyűnek gondolhatja az ember, hiszen az ételfogások nem mozognak, nem kell őket instruálni, és még csak el sem fáradnak a fotózás közben. Azonban nagyon sok múlik azon, hogy milyen szögből, milyen fényekkel megvilágítva fotózzuk az adott ételkölteményt, és bizony sok esetben szükség lehet retusálásra is.

Az ételfotózás célja, hogy a fotó szemlélője szinte érezze a szájában az ízeket, bemutassa az ételköltemény jellegzetességeit és az hozzá fűződő hangulatot.

Nem csak a fények fontosak, hanem a körítés is. Nagyon sokat tud dobni az adott fotón egy gyönyörűen megkomponált környezet, a tökéletesen megválasztott kiegészítők és színek is. A gusztusos tálalás elengedhetetlen. Ebben volt segítségemre az Angelo Cafe részére készített sorozatomban a Visuel csapata, akik fantasztikus dekorációt készítettek a fotózáshoz. A sütemények fotózásánál talán annyi nehézség van még, hogy gyakran elég sérülékenyek: a folyamatos mozgatás és áthelyezgetés hatására történhetnek kisebb balesetek. Így járt az első képen látható torta is (véleményem szerint azonban így is nagyon jól mutatott a képen!), ezért egy kicsit csalnunk kellett a kompozícióval.

Volt már olyan megbízásom is, ahol nem csak az ételekről, hanem az étterem enteriőrjéről is készültek egyúttal fotók. Az enteriőrfotózás másfajta felkészültséget igényel, mint az ételfotózás, így ez egy összetettebb feladat egy fotós számára.

Személyes nagy kedvenceim a Bolka bonbon macaronjai, hiszen ezek az elbűvölő színek és formák annyira fotogének, hogy szinte nem is lehet róluk rossz fotót készíteni!

Emellett még fontosnak tartom megjegyezni, hogy az ételfotózásban való gyakorlat többször segítette a munkámat az esküvői fotózások során is, hiszen a legtöbb esküvőmön annyira gyönyörű süteményekkel, tortákkal és ételkülönlegességekkel találkoztam, hogy kár lett volna nem a teljes pompájukban megörökíteni őket!

 

Egy-egy ilyen fotózás során nehéz visszafogni magunkat, hiszen a munka közben az ételek látványától nekünk is beindul a fantáziánk, és rendszerint amint a fotózás végeztével belekóstolhatunk a remekművekbe, nem is csalódunk bennük, mert legalább olyan finomak is, mint amennyire ízlésesek! 🙂

Ha felkeltettem az érdeklődésed, és szeretnéd, hogy az általad készített ételekről, süteményekről is készüljenek ilyen fotók, keress bátran elérhetőségeim egyikén!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fill out this field
Fill out this field
Adjunk meg egy valós e-mail címet.